Det gröna Guldet i Dominikanska Republiken

posted in: Det nya landet | 0

Det gröna guldet är precis som jag skriver grönt och värdefullt. Det tros ursprungligen komma från Indien men har spridits till tropiska och subtropiska trakter över vårt runda klot, inte minst Dominikanska Republiken. I Indien produceras mer än 1 million ton av detta gröna guld. Med tanke på att kiloprisret ”på gatan” i Sverige är ca 500 kr så förstår man att det är big business. I Dominikanska Republiken är det bara i sin linda ännu men produktionen växer snabbt

Klicka för större bild.

Jag talar om Moringa Oleifera. Jag kom i kontakt med detta träd när jag bodde  Dominikanska Republiken ett antal månader för ett par vintrar sedan. Bladen på trädet påstås ha en massa nyttiga effekter på människor. De jag räknar upp här är inte 100 procent vetenskapligt bevisade men månghundraårig erfarenhet talar för att något av det påstådda kan vara riktigt.

Det sägs vara bra för blodbrist, reumatism, astma, cancer, förstoppning, diabetes, diarré, epilepsi, magsår, tarmsår, magspasmer, huvudvärk, hjärtproblem, högt blodtryck, njursten, vätskeansamling, sköldkörtelproblem, svamp, virus, parasiter.

Moringabladen appliceras även direkt på huden för att behandla infektioner och svullnader på samma sätt som man använder groblad.

Moringa sägs även öka sexdriften, förhindra graviditet, öka bröstmjölksproduktionen. Många av ovanstående påstådda egenskaper kan förmodligen tillskrivas Moringas höga innehåll av antioxidanter. Olja som pressas från växtens frön används i livsmedel, parfym, smörjmedel m.m.

Vore alla egenskaper sanna så kunde man i stort sett slå igen apoteken och skola om läkarna till moringabönder.

Vilka egenskaper Moringa Olifera än har så verkar en stor del av Världen befolkning ha tagit växten till sitt hjärta. Många bönder i Dominikanska Republiken har helt gått över till att odla och skörda dessa träd och ännu så länge så verkar efterfrågan vara större än produktionen. Moringa Olifera preparat kan köpas i hälsokostbutikerna och via nätet i många olika varianter av förädling.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *